Jual Beli dengan Konsep All You Can Eat dalam Pandangan Tokoh Dewan Syariah Nasional-Majelis Ulama Indonesia (DSN-MUI)

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

Nina Indah Febriana
Amrin Nurfieni

Abstract

The development of the buying and selling transaction model is inevitable, so studies in the perspective of islamic law need to continually conducted to ensure that the buying and selling transactions of society do not violate the provisions of the shari’a. buyying and selling food with the concept of “all you can eat” need to be studied because it contains provisions that are different from the concept of buying and selling food in general. The purpose of this study is to find out how the opinions of DSN MUI figures about buying and selling food with the concept of “all you can eat”. The results of this study present the views of several DSN-MUI figures regarding the practice of buying and selling with the concept of all you can eat. The provision of fines and limits on eating at all you can eat restaurants by the characters in this study is stated to be permissible with their various points of view. While the indication of gharar by some figures is stated as “gharar yasir”, and some state that the existence of gharar in buying and selling is not allowed.

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

How to Cite
Febriana, N., & Nurfieni, A. (2023). Jual Beli dengan Konsep All You Can Eat dalam Pandangan Tokoh Dewan Syariah Nasional-Majelis Ulama Indonesia (DSN-MUI). AL-MANHAJ: Jurnal Hukum Dan Pranata Sosial Islam, 5(2), 2409-2424. https://doi.org/10.37680/almanhaj.v5i2.4007

References

al Zuhaili, W. (2010). Fiqh Imam Syafi’I jilid 1 ter. M. Afif & Abdul Hafiz. Almahira.
Andira, R. W., & Permata, C. (2022). Penentuan Harga Pada Sistem All You Can Eat Di Restoran Kota Medan Perspektif Imam Syafi’i. Jurnal Al-Mashlahah.
Ardiansyah, M. Z., Rahayu, W. E., Ebiantari, Y., & Izzalqurny, T. R. (2022). Analisis Konsep Jual Beli dengan Sistem All You Can Eat dalam Perspektif Syariah. Prosiding National Seminar on Accounting, Finance, and Economics (NSAFE), 2(7).
Baihaqqi, H., & Nuzula, Z. F. (2022). Tinjauan Fiqih Muamalah terhadap Praktik Jual Beli Tahu dan Tempe di Pasar Ciroyom Bandung. Jurnal Riset Ekonomi Syariah, 105–112.
Febriana, N. I. (2022). Praktik Tebus Murah di Toko Retail Modern dalam Perspektif Hukum Islam: Studi Kasus pada Gerai Alfamart di Tulungagung. AL-MANHAJ: Jurnal Hukum Dan Pranata Sosial Islam, 4(1), 37–50.
Majid, M. N. A., & Yahaya, M. Z. (2021). Sadd Al-Dhara’i ‘Argument And Its Role In The Prohibition Of Riba Transaction On Al-Buyu ‘: Penghujahan Sadd Al-Dhara’i ‘Dan Peranannya Dalam Pengharaman Urusniaga Riba Al-Buyu ‘. Journal of Fiqhiyyat, 1(1), 97–107.
Mardani, D. R. (2021). Hukum Sistem Ekonomi Islam-Rajawali Pers. PT. RajaGrafindo Persada.
Midhia, F. G. (2022). Jual Beli dengan Konsep All You Can Eat dalam Perspektif Fiqih Muamalah. Mu’amalah: Jurnal Hukum Ekonomi Syariah, 1(2), 39–52.
Mubarroq, A. C., & Latifah, L. (2023). Analisis Konsep Muamalah Berdasarkan Kaidah Fiqh Muamalah Kontemporer. Tadayun: Jurnal Hukum Ekonomi Syariah, 4(1), 95–108.
Muhammad, A. bin, & Ibrahim, M. (2014). Ensiklopedi Fiqih Muamalah dalam Pandangan 4 Madzhab. In Yogyakarta: Maktabah Al-Hanif. Maktabah Al-Hanif.
Mujieb, M. A. (2002). Kamus Istilah Fiqh, Cetakan ke-3. In Ke-3, Jakarta: Pustaka Firdaus. Pustaka Firdaus.
Mukti Fajar, N. D., & Achmad, Y. (2010). Dualisme penelitian hukum: normatif & empiris. Pustaka pelajar.
Oktapianih, N., Makfud, A., & Afandi, S. (2023). Tinjauan Hukum Ekonomi Syariah terhadap Jual Beli Makanan dengan Sistem All You Can Eat. Syar’ie: Jurnal Pemikiran Ekonomi Islam, 6(2), 169–179.
Ramdan, A. F., & Purnamasari, N. (2020). Konsep Jual Beli Dalam Perspektif Al-Quran Dan Al-Sunnah (Urgensitas Penerapan Prinsip Halalan Thayyiban sebagai indikator dalam Mengukur Hukum Keabsahan terhadap Praktik Jual Beli). Mutawasith: Jurnal Hukum Islam, 3(2), 140–171.
Rizal, F. (2019). Penerapan ‘Urf Sebagai Metode Dan Sumber Hukum Ekonomi Islam. Al-Manhaj: Jurnal Hukum Dan Pranata Sosial Islam, 1(2), 155–176.
Setyawan, B. W. (2021). Model Pengelolaan Fullday School untuk Menumbuhkan Karakter Islami pada Siswa SMA di Kota Surakarta. JoIEM (Journal of Islamic Education Management), 2(1), 1–17.
Surya, G. (2021, October 1). Berapa lama Durasi Makan yang Ideal bagi Tubuh? https://www.kompas.tv/klik360/197330/berapa-lama-durasi-makan-yang-ideal-bagi-tubuh
Vadila, E. O., Ardiansyah, A., & Hakim, A. (2022). Bisnis Kuliner Konsep All You Can Eat Perspektif Kompilasi Hukum Ekonomi Syariah. AL-AQAD, 2(2), 299–305.
Wahida, Z. (2022). Perspektif Hukum Islam Terhadap Transaksi Jual Beli Online Dengan Model Periklanan. AL-ILMU, 7(1), 156–179.
wahyu Andira, R., & Permata, C. (2023). Penentuan Harga Pada Sistem All You Can Eat Di Restoran Kota Medan Perspektif Imam Syafi’i. Al-Mashlahah Jurnal Hukum Islam Dan Pranata Sosial, 10(001).
Winih, T. S., & Hanifuddin, I. (2023). Akibat Hukum Perjanjian Al-Khalaf Al-Khash dalam Praktik Jual Beli Sepeda Motor dengan Sistem Indent. AL-MANHAJ: Jurnal Hukum Dan Pranata Sosial Islam, 5(1), 73–86.
Yaqin, A. (2018). Fiqh Muamalah Kajian Komprehensif Ekonomi Islam. Duta Media Publishing.