Pendampingan Kewirausahaan Mahasiswa di Highland Roastery dan Rumah Kopi Jayapura pada Masa Covid-19

Student Entrepreneurship Assistance at Highland Roastery and Jayapura Coffee House During the Covid-19 Period

  • Christina Irwati Tanan Program Studi Ekonomi Pembangunan, Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Ottow Geissler Papua , Kota Jayapura, Indonesia
  • Yoseb Boari Program Studi Ekonomi Pembangunan, Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Ottow Geissler Papua , Kota Jayapura, Indonesia
  • Resini Handayani Eklefina Binur Program Studi Ekonomi Pembangunan, Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Ottow Geissler Papua , Kota Jayapura, Indonesia
Keywords: Entrepreneurship, Mentoring, Students

Abstract

Student Entrepreneurship Assistance at the Highland Roastery and Jayapura Coffee House is an effort of the UOGP Development Economics Study Program to increase the entrepreneurial spirit of students and foster student entrepreneurship interest as a skill to create jobs when they graduate. The method in student mentoring activities is the first stage of preparing student entrepreneurship activities, secondly implementing student entrepreneurship activities, assisting in making reports on student entrepreneurship activities, and fourth evaluating student entrepreneurship mentoring activities. This student entrepreneurship activity was carried out during the Covid-19 period so that students could find out about the problems and efforts made by Business Partners to overcome the impact of Covid-19

Pendampingan kewirausahaan mahasiswa di Highland Roastery dan Rumah Kopi Jayapura sebagai upaya Program Studi Ekonomi Pembangunan UOGP untuk meningkatkan jiwa kewirausahaan dan menumbuhkan minat kewirausahaan mahasiswa untuk menciptakan lapangan pekerjaan setelah mereka lulus. Metode dalam kegiatan pendampingan mahasiswa dilakukan dengan beberapa tahapan. Pertama, persiapan kegiatan kewirausahaan mahasiswa. Kedua, pelaksanaan kegiatan kewirausahaan mahasiswa. Ketiga, pendampingan pembuatan laporan kegiatan kewirausahaan mahasiswa. Keempat. evaluasi kegiatan pendampingan kewirausahaan mahasiswa. Kegiatan kewirausahaan mahasiswa ini dilakukan pada masa Covid-19 sehingga mahasiswa dapat mengetahui masalah dan upaya yang dilakukan mitra bisnis untuk mengatasi dampak Covid-19.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Artaman, D. M. A., Yuliarmi, M. N., & Djayastra, i ketut. (2016). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Pedagang Pasar Seni Sukawati Gianyar. E-Jurnal Ekonomi Dan Bisnis Universitas Udayana, 02, 87–105.

Barua, S. (2020). Munich Personal RePEc Archive Understanding Coronanomics: The economic implications of the coronavirus (COVID-19) pandemic Understanding Coronanomics: The economic implications of the coronavirus (COVID-19) pandemic. SSRN Electronic Journal Https://Doi Org/10/Ggq92n., 99693, 1–45.

Bong, C. L., Brasher, C., Chikumba, E., McDougall, R., Mellin-Olsen, J., & Enright, A. (2020). The COVID-19 Pandemic: Effects on Low- and Middle-Income Countries. Anesthesia and Analgesia, 131(1), 86–92. https://doi.org/10.1213/ANE.0000000000004846

Butarbutar,GR;Widayatsari,A;Aqualdo, N. (2017). Analisis Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Usaha Industri Makanan Khas Di Kota Tebing Tinggi. Neliti.Com.

Hadiwardoyo, W. (2020). Kerugian Ekonomi Nasional Akibat Pandemi Covid-19. Baskara Journal of Business and Enterpreneurship, 2(2), 83–92. https://doi.org/10.24853/baskara.2.2.83-92

Han, J. D. B. X. J. (2020). Income and Poverty in the Covid-19 Pandemic. National Bureau Of Economic Research.

Harris, J., Depenbusch, L., Pal, A. A., Nair, R. M., & Ramasamy, S. (2020). Food system disruption: initial livelihood and dietary effects of COVID-19 on vegetable producers in India. Food Security, 12(4), 841–851. https://doi.org/10.1007/s12571-020-01064-5

Joni, M. (2021). Analisis Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Penaaran Personal Computer Di Kota Banda Aceh. ETD Unsyiah.

Karlina, N., Halim, H. A., Azizi, M. F., Athusholihah, A., & Tarliyah, A. (2020). Pemberdayaan Jiwa Kewirausahaan Masyarakat Desa Cisempur Dan Pendampingan Kewirausahaan Berbasis Ecommerce. Kumawula: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(3), 262. https://doi.org/10.24198/kumawula.v2i3.24592

Karna, L. B. E. (2013). Faktor-faktor yang Memengaruhi Pendapatan Produsen Roti Skala Kecil dan Menengah di Kota Balikpapan Tahun 2011. 25(1), 27–40.

Kartikahadi, dkk. (2014). Tinjauan Pustaka. eprints.polsri.ac.id

Khaeruddin, G. N., Nawawi, K., Devi, A., Ibn, U., & Bogor, K. (2020). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Umkm Di Masa Pandemi Covid-19 (Studi Kasus Pedagang Kaki Lima Di Desa Bantar Jaya Bogor). Jurnal AKRAB JUARA, 5(November), 86–101.

Mardiasmo. (2019). Perpajakan (2019th ed.). Andi.

Nismawati, N., & Nugroho, C. (2020). Perekonomian Masyarakat Kelurahan Tounsaru Pasca Merebaknya Wabah Covid-19. Indonesian Journal of Economics, Entrepreneurship, and Innovation, 1(1), 54–61. https://doi.org/10.31960/ijoeei.v1i1.441

Nopirin. (2008). Pengantar Ilmu Ekonomi. BPFE.

Nordhagen, S., Igbeka, U., Rowlands, H., Shine, R. S., Heneghan, E., & Tench, J. (2021). COVID-19 and small enterprises in the food supply chain: Early impacts and implications for longer-term food system resilience in low- and middle-income countries. World Development, 141, 105405. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2021.105405

Nurwati, R. A. M. dan R. N. (2020). Dampak pandemi covid-19 terhadap peningkatan angka pengangguran di indonesia. Kesejahteraan Sosial.

Pahlefi, R. edja. (2017). Analisis FFaktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Pengusaha Pangkalan Elpiji Kg Di Kecamatan Regol Kota Bandung. Repository.Unpas.Ac.Id.

Pradana Arief Dian,Susanti DyahHerdiana,Noviasari Arinda Rifka,Aini Hurotul Winda,Fahrurrozi Mohammad, R. E. (2021). Pengembangan Pendidikan dan Skill Keirausahaan Untuk Komunitas Wirausaha Mahasiswa, dan Alumni Universitas 17 Agustus 1945 Banyuwangi. Community Empowerment, 6(2), 297–305.

Rudi,F;Irwan,M;Helmawati, H. (2020). Analisis Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Driver Go-jek Di Kota Padang. Repo.Bunghatta.Ac.Id.

Sadono Sukirno. (2016). MikroEkonomi Teori Pengantar (ketiga). Rajawali Pers.

Shodikin, A., Sumarno, W. K., Sutardi, S., & Muhajir, A. (2018). Program Pengembangan Kewirausahaan Mahasiswa dan Alumni Di Universitas Islam Darul Ulum Lamongan. JPM (Jurnal Pemberdayaan Masyarakat), 3(2), 258–263. https://doi.org/10.21067/jpm.v3i2.2636

Siregar, V. R., Sari, S. K., Hidayat, S., Adelia, C., & Sari, D. P. (2020). Analisis Pertumbuhan Harga Saham Di Bursa Efek Indonesia Pada Saat Pandemik Covid 19. Al-Sharf Jurnal Ekonomi Islam, 1(1), 70–81. https://doi.org/10.30596/al-sharf.v

Sunardi ,Nardi;Sarwani;Am Nurzaman,E;Pranoto;Hasmanto,Boedi, r. (2020). Peran Digital Marketing Dalam Upaya MeningkatkanPendapatanUKM Yang Berdampak Pada Kesejahteraan Masyarakatdi Kab.Purwakata Di Tengah Pandemi Covid-19. Jurnal Abdi Masyarakat Humanis, 2.

Tanan, C. I., & Dhamayanti, D. (2020). Pendampingan UMKM dalam Pengelolaan Keuangan Usaha Guna Peningkatan Ekonomi Masyarakat di Distrik Abepura Jayapura. 1(2), 173–184. https://doi.org/10.37680/amalee.v1i2.408

Taufiq, M., Rahmanta, R., & Ayu, S. F. (2021). Permintaan Dan Penawaran Bawang Merah Di Provinsi Sumatra Utara. Jurnal Agrica, 14(1), 104–115. https://doi.org/10.31289/agrica.v14i1.4759

Wen,W;Yang,S;Zhou,P;Gao,Z, S. (2021). Impacts Of COVID-19 on the electric vehicle industry:Evidence from China. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 144.

Zamili, N., Harahap, G., & Siregar, R. S. (2020). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan dan Penawaran Cabe Merah. Jurnal Ilmiah Pertanian ( JIPERTA), 2(1), 77–86. https://doi.org/10.31289/jiperta.v2i1.71

Published
2022-06-28
How to Cite
Tanan, C., Boari, Y., & Binur, R. (2022). Pendampingan Kewirausahaan Mahasiswa di Highland Roastery dan Rumah Kopi Jayapura pada Masa Covid-19. Amalee: Indonesian Journal of Community Research and Engagement, 3(1), 223-234. https://doi.org/10.37680/amalee.v3i1.1437
Abstract views: 526 , PDF (BAHASA INDONESIA) downloads: 509